Príprava ryža
1) 2 šálky (po 150ml = 300g) sushi ryža dôkladne premyte (kľudne 7 krát) v studenej vode. Prilejeme 2,5 šálky vody. Ryžu nikdy nesolíme pri varení! Hrniec prekryjeme (ideálne priehľadnou) pokrievkou po celú dobu prípravy. Prudko uvedieme do varu a potom varíme 15 min pozvoľna bez nadvihovania pokrievky. Potom odstavíme z platne, dáme pod pokrievku utierku a ponecháme ešte 10 minút prikryté. Ryža by sa mala krásne oddeliť od hrnca.
2) Medzitým si pripravíme zmes ryžového octu na dochutenie. Na prípravu tohto množstva sushi ryže dáme do kastróla 5 lyžíc sushi ryžového octu 5% kyslosti (alebo 3 lyžice ryžového octu 6,2% kyslosti), 2 lyžice cukru krupice a 1 čajová lyžička soli. Zahrejeme na platni, lepšie sa tak ingrediencie rozpustí a spojí a necháme zľahka vychladnúť. NÁŠ TIP: 500ml ryžového octu s kyslosťou 6,2% zmiešame s 350g cukru krupice a 70g soli. Na 300g nevarené ryža použijeme 40ml tohto hotového náleve. Zvyšok namiešaného octu skladujeme v špajze, možno ho použiť aj na šaláty.
3) Hotovú a stále ešte horúcu ryžu vyklopíme do drevenej alebo sklenenej misky a zľahka tam vmiešame (nepoužívame kovové nádoby) nálev z ryžového octu. Pri premiešavaní sa snažíme nenarušiť štruktúru zrniek, skôr ryžu prevraciate. Necháme 5 minút odstáť. Potom chladíme vejárom alebo občasným premiešaním. Správne pripravená sushi ryža je prirodzene lepkavá, optimálne drží potrebný tvar a zrno ryže je zachované.