Nigiri
Najskôr si esteticky nakrájame tenké plátky (asi 2,5x5cm) lososa alebo tuniaka. Namočíme si obe ruky do vody. V pravej ruke potom ľahko vyformujeme malý valček. Na ľavej ruke máme plátok ryby (prípadne i wasabi), na ktorú položíme valček ryže, ktorý si pridržujeme z boku palcom a ukazovákom pravej ruky. Palcom ľavej ruky do ryže urobíme malú dutinku. Pomocou prstov ľavej ruky si vytvoríme mištičku, do ktorej vložíme nigiri rybou hore. Ukazovákom pravej ruky na nigiri zľahka zatlačíme. Nigiri otočíme o 180 ° a opäť ľahko zatlačíme. Ak použijeme krabie tyčinku, avokádo, môžeme valček previazať tenkým prúžkom Nori.
Nigiri konzumujeme paličkami alebo rukami pomocou hmatu 3 prstov. Palec a prostredník držia nigiri proti sebe na pozdĺžnej strane ryže a ukazovák pridržiava rybu (avodádo, omeletu). Tento kúsok sa do úst vkladá naopak, tzn, rybou na jazyk.