Popis
Arašidy sú plody podzemnice olejnej, ktorá patrí do čeľade strukovín. Surové arašidy majú chuť veľmi podobnú hrachu. Arašidy pochádzajú z Južnej Ameriky. Odtiaľ sa rozšíril do celého sveta a v súčasnosti sa pestuje nielen v Južnej Amerike, ale aj v Indii, Číne, Afrike, Európe a Severnej Amerike. Čína je najväčším svetovým producentom arašidov. Arašidy sú jedným z najväčších alergénov, preto je pri ich prvej konzumácii potrebná opatrnosť. Ak nemáte problémy, vedzte, že 100 g arašidov obsahuje 120 % referenčnej hodnoty príjmu kyseliny listovej, 75 % referenčnej hodnoty príjmu niacínu, viac ako 50 % referenčnej hodnoty príjmu fosforu a 30 % referenčnej hodnoty príjmu draslíka.
Energetická hodnota: 2374 kJ / 567 kcal; sacharidy: 16,1 g, z toho cukry 4 g; bielkoviny: 25,8 g; tuky: 49,2 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 6,8 g; vláknina: 8,5 g; soľ: 0,1 g Vitamíny a minerály na 100 g. 58 mg; horčík: 168 mg; fosfor: 376 mg; draslík: 705 mg; sodík: 18 mg; zinok: 3,27 mg; tiamín: 0,64 mg; riboflavín: 0,135 mg; niacín: 12,066 mg; vitamín B6. U nás ich väčšinou konzumujeme priamo s pivom a vínom, ale napríklad v USA sa používajú na výrobu nenahraditeľného arašidového masla.
Hmotnosť | 0.5 kg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.